måndag 17 december 2007

Webbutvecklingsdagar till våren

Vi håller just nu på att planera två temadagar kring webbutveckling till våren. Den ena handlar om användarna: användartester, statistik etc och den andra integrering av hemsida och OPAC. Vi återkommer med mer info när fler detaljer blir klara.

Malmös OPAC

Idag, den 17 december lanseras Malmös nya nya web-opac. Nytt, förutom utseendet, är taggar från Library Thing. Man har gjort en matchning på isbn mot Library Thing, och fått en träff på drygt 57 000 poster. Till största delen handlar det om engelskspråkigt material, men det finns även taggar på en och annan svensk bok. Tack vare en kontinuerlig matchning, kommer antalet poster med taggar att växa hela tiden. Samtidigt startar Malmö stadsbiblioteks chatt-tjänst Meebo.

måndag 3 september 2007

Joursystem i Kävlinge

På mötet i våras i Eslöv berättade jag att vi tänkte få med hela personalen i hemsidesarbetet. Nu är vi igång. Var tredje vecka har Fredrik, Frida och jag i hemsidesgruppen ansvar för hemsidan. Vad det innebär vet ni...
Dessutom har vi gjort ett jourschema för all övrig personal. Det blir var tionde vecka. Det här är vad de ska tänka på:

-Allmän koll på hemsidan
-Hålla ögonen öppna för vad som händer som skulle kunna passa som nyhet på förstasidan
-Se till att Vad händer på biblioteken? är aktuell
-Öppettider
-Titta på sin egen presentation och ev lägga till eller ändra
-Kolla så att länkarna funkar
-Bevaka sitt eget specialområde ex vuxen, barn, tidskrifter etc

De flesta är positiva men vissa har ännu inte fått upp ögonen för den intressanta uppgiften. Vi vill ge dom mer att göra och funderar på "veckans tips".

I hemsidesgruppen träffas vi vid tillfälle, kanske 1 g/månad och gör större förändringar tillsammans.

Kolla gärna här och kom med synpunkter.

Hälsningar från Ann Davidsson

onsdag 29 augusti 2007

Seminarier kring 2.0

Ett litet tips: Nu ligger inbjudan till en seminarieserie kring 2.o2.0-bloggen. Välkomna att delta!

onsdag 22 augusti 2007

Handlingsplaner efterlyses

Hej!

Ni som var med vid vårt senaste seminarium i våras fick chansen att påbörja en handlingsplan för webbutvecklingen på ert kommunbibliotek. Denna handlingsplan skulle ni sedan skicka in till oss. Hittills har vi bara fått från Ängelholm (Tack för det!) och vi ser gärna att fler skickar in sin plan. Ni får gärna också passa på att berätta i vilket skede ni befinner er nu. Några av er har säkert hunnit gå vidare i ert arbete med hemsidan sedan vi sågs sist och det vore roligt att höra hur det går för er. Handlingsplanen skickas till Kristina (kristina.elding@skane.se) eller till mig (elisabet.aronsson@skane.se).

Hälsningar

Elisabet

Nya bloggare?

Jag har just bjudit in er som varit med på någon av webbutvecklingsdagarna, men ännu inte är skribenter, till Webbutvecklingsbloggen. Jag hoppas att ni nappar på det. För att kunna bekräfta inbjudan och börja skicka inlägg måste du logga in med ett Google-konto . På http://www.blogger.com/ står hur man gör för att skapa ett konto (om du inte redan har). Skulle ni ändå få problem, hör av er till mig.
/Kristina

fredag 17 augusti 2007

Lite om planerna för hösten

I våras pratade vi om att till hösten försöka få hit någon från Stockholms stadsbibliotek för att berätta om deras arbete med biblioteket.se . Tyvärr har de efter lång betänketid nu tackat nej. Frågan är då vad vi ska hitta på istället.

Under våren har vi följt många av er som arbetat intensivt med era hemsidor. Även vi på regionbiblioteket håller på med en rejäl översyn över vår webbplats. Kanske är vi mogna för att utsätta våra hemsidor för lite seriösa användartester? Kanske har några av er erfarenheter av, tankar kring eller planer på detta?

Inom LIMIT-projektet har man ju jobbat rätt mycket med detta. Skulle det vara intressant att någon därifrån som jobbat just med användartester berättar och att vi sedan har en workshop eller liknande kring användartester? Det kanske skulle kunna handla lite om hemsidestatistik också? Vad tycker ni?

Ett prarallellt eller tangerande spår som regionbiblioteket jobbar med under hösten är en serie med "23 ting"- inspirerade seminarier kring 2.0 med draghjälp från Malmö stadsbibliotek och deras MSb-bloggen. Ett forum för detta är bloggen "2.0 på skånska bibliotek".

Några 2.0-tips

Hej webbutvecklingsgruppen!
Jag är nu tillbaka på jobbet efter drygt ett års föräldraledighet och det känns riktigt roligt. Vi har ju en hel del utmaningar framför oss. En av dem är förhålla oss till och tillämpa 2.0-tankarna.

Ett av mina uppdrag den närmsta tiden är att "2.0-a" Regionbibliotekets hemsida. Det vill jag gärna bolla med er exempelvis via den här bloggen. En del av min inläsning inför det här arbetet har har varit att kolla in några 2.0-kurser på webben. Ni kanske redan har sett dem men jag tycker att det är sidor värda att påminna om:
Learning 2.0 - The things - "originalet" (?) från the Public Library of Charlotte & Mecklenburg County
23 ting leg og lär med Köbenhavn, Randers och Herning
23 ting om 2 null - en norsk variant
Msb-bloggen - Malmös version av "23 ting"
Alla är inspirerade av Steven Abrams artikel:
43 Things I (or You) might want to do this year

torsdag 21 juni 2007

Tack och hej då!

Idag jobbar jag min sista dag på Regionbiblioteket. Det har varit jättekul att jobba i den här gruppen där vi lärt oss så mycket tillsammans. Jag kommer att börja jobba i Ystad 1 augusti med samordning av skolbiblioteken. Känns jättekul och jag hoppas komma igång med användningen av lite ny teknik bl.a. Vi kommer säkert att ses igen i nya sammanhang. Från 1 augusti nås jag på denna adress: susanne.bolding@ystad.se

måndag 11 juni 2007

Lite av varje

I Eric Stattins "Subjektivt samtida från 2001" går det både att läsa att Stockholms stadsbibliotek är tvunga att skjuta upp lanseringen av den nya hemsidan med ett helt år . Eric nämner också den spännande utredningen som visar att bibliotekarier har bäst IT-kompetens jämför med ingenjörer, jurister och ekonomer. Jacob Harnesk har kommenterat utredning på biblist .

fredag 25 maj 2007

Biblioteksdagarna på distans

Det kanske är fler än jag som inte är med i Stockholm, men misströsta inte, Svensk biblioteksförening sänder videor så att vi kan ta del av föreläsningarna. (Jag lyckas dock inte få filmerna att hoppa igång men det kanske har med min dator att göra???) Åke Nygren har skapat ett rss-flöde på temat biblioteksdagarna och här kan man hitta massa intressant information bl.a. referat från vissa föredrag.

Lite kuriosa är att Michael Casey´s foton från Stockholmsbesöket ligger ute på Flickr. Man kan konstatera att han verkar intresserad av arkitektur.

/Susanne Bolding

torsdag 24 maj 2007

Försening av Stockholms nya webb

Fick tips om ett blogginlägg från Stockholms stadsbibliotek. Arbetet med nya webben är tydligen försenat p.g.a. en juridisk tvist. Tråkigt! Läs mer här

Elisabet Aronsson jobbar på att få hit någon från Stockholm till hösten, vi hoppas att hon lyckas.
Själv kommer jag att börja jobba i Ystad med samordning av skolbiblioteken i kommunen, vilket ska bli jättekul!

Biblioteket.se

Jag hade hoppats få se att Stockholms stadsbiblioteks nya webb skulle vara klar snart. Men det ser mörkt ut. Kolla här.

onsdag 16 maj 2007

Learnig 2.0 på...

...trelleborgska!

I Trelleborg har vi internutbildning varannan fredag där vi tar upp olika ämnen som är relevanta för vårt arbete. Det kan vara så vitt skilda ämnen som biblioteksplaner, tillgänglighet, skönlitteratur och vår egen variant av learning 2.0!
Fast när jag började för några år sen med att visa kollegorna saker som är bra att känna till på webben visste jag inte att jag skulle kalla det så:)
Och i fredags var det dags för learning 2.0! Jessica och jag berättade om olika företeelser och webbsidor på internet, vi redde ut begreppen om webb 2.0.
Vi visade våra och andras bloggar och berättade om RSS.
/JN
Högtalarna på bilden är för att kunna demonstrera våra podcastade bloggar. Tack för tipset Erik!

onsdag 9 maj 2007

Biblioteksrelaterade svenska bloggar

Det var länge sedan det skrevs på den här sidan. Om någon är sugen på att få in ett inlägg, maila susanne.bolding@skane.se så får du en inbjudan att vara med och skriva inlägg.

WebbIT har gjort en lång lista med biblioteksbloggar. Den är långt ifrån komplett men här finns säkert ett och annat guldkorn att hitta för den som är intresserad!

torsdag 29 mars 2007

Learning 2.0

Torsten Ekelund i Osby skickade här länk till artikeln Public Library Geeks Take Web 2.0 to the Stacks. Det är North Carolina's Charlotte & Mecklenburg County public library (långt namn, jag fick kopiera det) som kör en internutbildning som kallas Learning 2.0 och om jag förstått det hela rätt handlar det om att personalen ska prova och testa sån´t som Flickr och Second Life t.ex. Intressant nog gör nu Malmö stadsbibliotek något liknande och det kan man läsa mer om på deras blogg MSB-bloggen.

Ny hemsida i Burlöv

När jag nu äntligen har tagit mig in på sidan kan jag informera om att i fredags den 23 mars publicerades vår nya hemsida på nätet. Du hittar den på www.burlov.se/bibliotek.

Måste nog säga att Kävlinges ser proffsigare ut. Har ni också EPIServer? Tyvärr har vi inte kunnat göra på annat sätt än vi gjort med länkar och nyheter. Vi har önskat en roligare bakgrund och att länkarna till vänster ska vara tydligare markerade och att nyheterna till höger inte ska vara så ihoptryckta.

Interaktiviteten lyser med sin frånvaro men det finns mycket information att hämta. Sidan kommer att utvecklas efterhand så det här får ses som en början. Titta gärna på barnsidorna där vi har använt oss av Mallas mallar.

Även vi är tacksamma för kommentarer.

hälsningar
Katarina

tisdag 27 mars 2007

Kävlinge biblioteks nya hemsida publicerad

Nu ligger Kävlinges nya bibliotekshemsida ute på nätet. Titta och kom med synpunkter!

http://www.kavlinge.se/bibliotek

Det vi arbetat mycket med förutom det rent innehållsliga är strukturen, men en del mer interaktiva inslag kan också hittas.

onsdag 21 mars 2007

Temamöte tillgänglighet

Regionbiblioteket har en utbildningsdag 15 maj om webb och tillgänglighet.
Välkomna!

onsdag 14 mars 2007

Svenskarna vill blogga

15 procent, alltså nästan var sjätte svensk, planerar att börja blogga. Det framkommer i Telias enkät Trendspaning 2007. Var tionde 60-åring startar blogg i år, visar undersökningen.
Läs artikeln

Gör som alla andra svenskar, ni som nyligen fått en inbjudan till denna blogg, släng in ett litet hej-inlägg för att kolla att det fungerar.

TEST

Nu har jag också tagit mig tiden att gå med. Nu skall man alltså också skriva ngt vettigt som andra har glädje av att läsa som har med ämnet att göra. Jag återkommer, nu vill jag bara se att det funakr

fredag 9 mars 2007

Finns det målgrupper?

I vår grupp i onsdags hade vi en rolig diskussion om målgupper för bibliotek 2.0. Vi brukar ju säja att bibliotekets målgrupp är "alla", och det är väl sant i någon mening. Men vi har också ofta (i kulturpolitiska mål eller verksamhetsplaner) "prioriterade målgrupper", som ju ändå ålägger oss att välja åtminstone var vi ska börja. Det är väl också så, att bibliotek 2.0 kan erbjuda vissa saker (e-tjänster, diskussionsforum, "communities" - eller vart fantasin, tekniken och utvecklingen nu för oss), som vissa är intresserade och mogna för, medan andra av våra brukare behöver service av vårt gamla handfasta slag (vanliga boklån, sagostunder, boken kommer...). Alltså behöver inte måldiskussionen komma i konflikt med 2.0. Det handlar bara om att vara praktisk, realistisk och kanske också lite djärv. Sven Nilsson (tidigare bibliotekschef i Malmö m.m.) menade i något sammanhang, att de digitala tjänsterna skulle utvecklas och erbjudas med tanke på de mest avancerade av våra brukare - på så sätt ligger vi i framkant, har något att komma med, och kan vara med i utvecklingen.

fredag 2 mars 2007

Bra webbplatser à la 2.0 sökes

Kanske har någon av er tips på en bra och inspirerande webbplats som vi skulle kunna titta på gemensamt på utbildningsdagen 7 mars? Eftersom det inte vimlar av bra biblioteksexempel kan även annat duga. Lägg ut tipsen på bloggen eller maila mig: susanne.bolding@skane.se

tisdag 27 februari 2007

Labels genererar kategorier

Det är så jättekul att så många skriver på bloggen!
Om man vill kan man lägga till "labels", se raden längst ner, när man skriver en ny post. Det blir en kategori och det blir sedan lättare att hitta inlägg som handlar om samma saker. Klickar man på "show all" så får man fram de kategorier som redan existerar.

torsdag 22 februari 2007

Oförmågan att hitta överträffar förmågan...

Jag tycker felprocenten är fascinerande. I Limit-undersökningen hittades 46 % av svaren; i den gamla undersökningen av upplysningsarbetet av Britta-Lena Jansson ("Det här var svårt") var det ungefär lika illa, och i senaste numret av Svensk Bokhandel (03/2007, s. 21) läser jag en intervju med en shopping-expert , som anser att bokhandeln dras med samma fenomen: uppåt 50 % av kunderna, som vet vad de vill ha när de går in i butiken, går ändå ut tomhänta - framför allt för att de inte ber om hjälp. Vid internetanvändningen har vi ju heller inte samma möjlighet till "floor-walking" som vi kan använda för att fånga upp den hjälplöse bland hyllorna - om användaren inte sitter i biblioteket, då det kanske är möjligt att diskret förhöra sig om man har framgång i sitt sökande... Men om ohälsan (det misslyckade informationssökandet) sitter hemma och tiger still, så har vi inte så många chanser att rätta till det. Alltså återstår att utveckla sidorna till att bli så självinstruerande och lättnavigerade som möjligt.

måndag 19 februari 2007

Kommentarer från grupp två (Eslöv)

Här är redogörelsen för grupp två:s diskussioner. Förmiddagsdiskussionen gällde hur arbetet med webbsidan var organiserat på biblioteken. Det visade sig att det fanns olika organiseringslösningar, t.ex. en decentraliserad lösning (där var och en sköter sitt arbetsområde (inom en given mall)) eller en tillsatt redaktionskommitté (vilken sköter hela webbsidan). Även arbetstiden på webbsidan diskuterades och på vissa bibliotek var det avsatt specifik arbetstid för att jobba med bibliotekets webbsida, medan det på andra bibliotek inte fanns detta.

Eftermiddagsdiskussionen handlade bland annat om standardiseringsbrister mellan kommuner, dvs. att kommuner benämner samma fenomen med olika namn och även problem med den faktiska monopolsituation som biblioteken befinner sig i gentemot Bibliotekstjänst diskuterades. Diskussionen flöt iväg och bibliotekets roll i framtiden diskuterades med utgångspunkt i den teknikutveckling som pågår i samhället idag.

tisdag 13 februari 2007

Blogtips

Erik Edwardson som jobbar som ungdomsbibliotekarie i Höganäs bloggar om bibliotekskataloger vs internetboldhandlarkataloger m fl.

måndag 12 februari 2007

Webbkataloger i allmänhetens tjänst?

Så heter LIMIT-projektets seminarier som man just flaggade för på Biblist. 20 mars är datumet som gäller i Stockholms. Här finns mer information: http://www.limitprojektet.se/pdf/program20-22mars.pdf

Site-Vision

Tänkte att vi som använder Site-Vision skulle kunna ge varandra lite tips&trix. Eller bara diskutera publiceringsverktyget.

Jag jobbar en hel del med bilder som jag sedan gör länkade till olika ställen. Har ni börjat arbeta med de andra funktionerna för att skapa interaktiva sidor?

//Fredrik Solvang

lördag 10 februari 2007

Test

I Lund är vi nu färdiga att testa vår nya struktur på några av våra medarbetare. Vi har tänkt välja10-20 sidor som våra kolleger ska få gissa sig till under vilken rubrik vi valt att lägga dem. För att se om vi tänkt användarvänligt.
När vi är färdiga med det vill vi också testa strukturen på folk utanför biblioteket. Är det någon av er som gjort det på något smidigt sätt? Ska man ha ett popup-fönster för folk som använder sidan (i så fall får man ju vänta till den ligger ute på riktigt) eller kanske fråga folk som använder datorerna här på biblioteket? Lousia tyckte väl att man kunde använda släkten till detta?

torsdag 8 februari 2007

Anteckningar från grupp 1 Eslöv

Lite av det som diskuterades under dagen i grupp 1:
Ingen i gruppen hade schemalagd tid för arbete med hemsidan. Det är viktigt att de som arbetar med hemsidan får arbetstid till förfogande och att det tydliggörs vem som ska publicera vad, exempelvis mellan kulturförvaltning och bibliotek.
Vidare diskuterades hur interaktionen mellan bibliotek och användare ska se ut. Bloggar kan användas för att nå ut med nyheter och boktips där användaren kan kommentera direkt.

Gruppen kom ofta in på bruket av begrepp på hemsidan – vilka begrepp ska vi använda och hur uppfattas dessa av andra, exempelvis bibliotekskatalog, databaser och fjärrlån. Ska biblioteken ta hjälp av personer utanför verksamheten för att få uppslag till användbara begrepp? Kanske ska man beskriva kort (i en mening) vad som menas istället för att använda en obegriplig term. Vi kom även in på databaser och länksamlingar för biblioteken. Hur ska de utformas för brukarna – ska man använda SAB eller finns det bättre alternativ? Ska biblioteken arbeta med egna länksamlingar eller ska man länka till befintliga? Hur ska biblioteken informera på hemsidan om personalen? Namn, arbetsområde och e-post är grundläggande information men är bilder bra att ha? Bilder kan vara känsligt att lägga ut på Internet.

Slutligen diskuterade vi arbetet med webbutveckling i Skåne. En fördel med samarbetet kan vara att möjligheten att påverka leverantörer av exempelvis bibliotekssystem. Man kan även bilda mindre nätverk för att samarbeta i grupper och hålla arbetet med webben levande. I grupperna kan personer utanför bibliotekens verksamhet ingå.

Anteckningar...

Här kommer några rader från diskussionerna i grupp 4 under mötet i Eslöv. Jag hoppas att ni kommenterar friskt och fyller i och lägger till det som jag missat (antagligen massor!). Under förmiddagen diskuterade vi webbstruktur, om vi ligger under kommunens domän eller har en egen sajt, hur mycket tid vi har till arbetet med webben och vilket publiceringssystem vi använder. Det ser väldigt olika ut på våra bibliotek och inga generella svar kan ges på de här frågorna! Burlöv och Örkelljunga har båda nytt publiceringssystem. Burlöv, Landskrona och Lund arbetar med att få ut nya webbplatser/sidor. Under eftermiddagen pratade vi "skal", eller ska vi kalla det nya gränssnitt som inbjuder till interaktivitet och delaktighet. Vi pratade en del om hur sådana lösningar skulle kunna se ut när det gäller struktur och vilken information som hamnar var. Frågan om vem som äger vilken information dök också upp, och vi diskuterade lite vilka konsekvenser detta möjligen skulle kunna få.

tisdag 6 februari 2007

Livstecken...

..från Trelleborg. Jag sitter här och har precis kollat besöksfrekvensen på vår hemsida. Glädjande nog har den nästan dubblats sen 2005. Kul!
Himmel jag ser just på bloggen att bland bloggdeltagare står jag som Trelleborgs bibliotek! Jag använde det loginet som jag har till jobb-bloggarna och då blev det så. Det får nog stå kvar så så länge.
Just nu funderar jag på marknadsföring av framför allt bloggarna. Ett tag la vi med ett bokmärke med hemsidesadressen och med tips om pinkod osv i varje kuvert med en aviserad bok, jag tror vi ska ta upp idéen igen.
/Johanna Nordbring

måndag 5 februari 2007

Nu är bloggen publicerad!

Jonas Larsson håller som bäst på att skriva till alla som var med på utbildningsdagen i Eslöv i torsdags. Ni kommer att få en inbjudan via mail att gå med i bloggen. Gör det och skriv om allt mellan himmel och jord fast mest om webbutveckling så klart. Vi har massor att lära av varandra!